Bigos klasyczny
1,5 kg kiszonej kapusty
3 dkg suszonych grzybów
20 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
60 dkg wieprzowiny (karczek, łopatka)
25 dkg kiełbasy zwyczajnej pokrojonej w półksiężyce
ok. 5 dkg smalcu
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
łyżka musztardy
1,5 – 2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka ostra
sól, pieprz
1/2 szklanki wytrawnego wina
Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
Umyte mięso i grzyby obsmażamy na smalcu, kroimy i dusimy.
Boczek obsmażamy, łączymy z kiełbasą, smażymy jeszcze przez chwilę.
Gdy mięso będzie miękkie, łączymy je z boczkiem i kiełbasą. Przekładamy wszystko do ugotowanej kapusty. Mieszamy, dodajemy do smaku musztardę, przecier, sól, pieprz i paprykę. Dusimy na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Na koniec dodajemy wino.
Przyrządzamy kilka dni przed podaniem.
Źródło nieznane