Bigos z cukinii

1 duża cukinia (ok. 1 kg) lub 2 mniejsze
1 duża cebula
2 pomidory
2-3 łyżki oleju do smażenia
mały słoiczek przecieru pomidorowego
kostka bulionu grzybowego
przyprawy: pieprz, rozmaryn, sól, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
pół pęczka natki pietruszki

Cukinię kroimy w kostkę. Nie obieramy, chyba że ma grubą skórkę.
Cebulę siekamy.
Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem 5 minut. W razie potrzeby wlewamy trochę wody. Dodajemy pomidory, przecier, bulion i przyprawy. Dusimy aż cukinia będzie miękka (około 15-20 minut). Dodajemy natkę, ewentualnie doprawiamy.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Źródło: https://www.puszka.pl/przepis/5202-bigos_z_cukinii.html