Chili con carne

500 g mielonej wołowiny
cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2/3 puszki pomidorów
czerwona papryka pokrojona w kostkę
5 kawałków suszonych pomidorów (opcjonalnie)
1/2 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej
100 ml bulionu lub wody
łyżka oliwy
łyżeczka przyprawy chili
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka suszonego oregano
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżeczka cukru
sól, pieprz

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chili, kmin i oregano. Mieszając, smażymy przez minutę. Stopniowo dodajemy wołowinę, mieszamy, rumienimy z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie wysmażone, doprawiamy je sosem sojowym i cukrem. Dodajemy pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy (większe kawałki pomidorów rozdrabniamy). Doprawiamy pieprzem oraz (w razie potrzeby) szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy paprykę i (opcjonalnie) pokrojone suszone pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec gotujemy potrawę, podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, by powstało trochę gęstego sosu.
Podajemy na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli.

Źródło nieznane