Indyk w curry
3/4 kg piersi indyka
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sojowego (ja używam kokosowego)
2 łyżki curry
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
sól, pieprz
1/2 – 3/4 szklanki bulionu drobiowego
puszka pomidorów w zalewie
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki migdałów
natka pietruszki
Piersi indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie każdy kawałek dzielimy w wąskie paski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej sojowy. Gdy będzie gorący, wkładamy cebulę i czosnek. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy curry, kminek, szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowujemy bulion.
Do zawartości patelni dodajemy pomidory i trochę bulionu. Zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie wkładamy mięso, kropimy całość sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy resztę bulionu i dusimy na niewielkim ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Źródło nieznane