Kiełbasa z białą fasolą

6 szt. kiełbasy wieprzowej (np. frankfurterek) przekrojonych na pół
3 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej (najlepiej opieczonej, ale niekoniecznie)
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
6 łyżek natki posiekanej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do skropienia potrawy

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kawałki kiełbasy z wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie.
Zdejmujemy kiełbasę i na tej samej patelni do miękkości smażymy 3 całe ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Mieszamy, smażymy jeszcze około 2 minut i doprawiamy solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem do dania dodajemy dip przygotowany z pozostałego czosnku przeciśniętego przez praskę i soku z cytryny, doprawiony solą i pieprzem. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy natką pietruszki.

Źródło: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,10906191,W_jednym_garnku.html