Kotlety marchewkowe z białą fasolą

2 szklanki marchewki obranej i startej na drobnych oczkach
1–1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
0,5–1 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki bułki tartej (lub zmielonych płatków owsianych)
1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
odrobina startego imbiru
1 łyżeczka papryki wędzonej (lub zwykłej ostrej)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry (nie dodaję, bo nie lubię)
sól, pieprz

Marchew wkładamy do sporej miski.
Fasolę miksujemy z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodajemy do marchewki.
Dodajemy przyprawy, sos sojowy, kaszę, bułkę tartą i podprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut, w połowie czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Ja piekę z funkcją termoobiegu i ładnie wychodzą przez przewracania.

Źródło: http://ervegan.com/2015/11/kotlety-marchewkowe-z-biala-fasola-7-erbox/