Pierś z kurczaka caprese

2 duże piersi z kurczaka
2 pomidory
1 opakowanie sera mozzarella
ok. 12 świeżych liści bazylii
1 mały kubeczek śmietany 18% (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Pomidory myjemy, kroimy w półplasterki. Myjemy liście bazylii oraz piersi z kurczaka. Mozzarellę kroimy na małe plasterki.
W każdej piersi z kurczaka wycinamy 5-6 kieszonek. Do każdej kieszonki wkładamy półplasterek pomidora, plasterek mozzarelli oraz liść bazylii. Przekładamy nafaszerowane piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy śmietaną i oliwą lub samą oliwą.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.

Źródło: https://pysznosci.pl/pieczona-piers/