Sałatka z mięsem mielonym
250 dkg drobnego makaronu
1/2 kg mięsa mielonego
2 czerwone cebule
2 średnie świeże papryki (czerwona i żółta)
puszka kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
5 średnich pomidorów
15-20 dkg sera żółtego
opakowanie przyprawy do gyrosa
400 ml jogurtu naturalnego
mały majonez
4-5 ząbków czosnku
sól, cukier, pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Mięso wkładamy do miski, mieszamy z przyprawą do gyrosa, wrzucamy na rozgrzany olej i wysmażamy. Studzimy.
Kukurydzę i fasolę odsączamy i płuczemy.
Paprykę, cebulę, pomidory oraz ser żółty kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy fasolę, kukurydzę, makaron i mięso.
Przygotowujemy sos czosnkowy, mieszając jogurt i majonezem oraz przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Polewamy sałatkę i całość mieszamy.
Źródło nieznane