Ślimaczki z ciasta francuskiego

płat ciasta francuskiego
rukola umyta i osuszona
kilka plastrów szynki parmeńskiej (opakowanie) lub szynki wiejskiej
pasta z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
jajko

Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je pastą z suszonych pomidorów, zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku 2 cm wolnego miejsca. Jeśli nie lubimy, ten krok możemy pominąć, ale z pastą jest fajniej 😉
Układamy na cieście liście rukoli, a potem plastry szynki.
Ciasto zwijamy w niezbyt ciasny rulon w stronę pustego paska i sklejamy za pomocą roztrzepanego jajka.
Kroimy rulon w plastry o szerokości około 2 cm.
Każdy rulon przewracamy tak, by ciasto było po bokach, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie formujemy okrągły kształt, sklejamy to, co się rozkleiło. Między kawałkami zostawiamy trochę miejsca, bo ciasto dość wyraźnie rośnie.
Pieczemy najpierw 10 minut w temperaturze 180 stopni, wyciągamy, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Ślimaczki powinny być złociste.
Pyszniutkie!

Źródło (bez moich modyfikacji): http://talerzpokus.tv/przepis/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_z_szynka.html