Sos słodko-kwaśny

2 puszki pomidorów bez skórki
puszka krojonego ananasa
po jednej papryce czerwonej i żółtej
cebula
mała puszka kukurydzy
2-3 łyżki octu winnego
2-3 płaskie łyżki cukru
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
chili lub pieprz cayenne, sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
2 łyżki oleju

Na rozgrzanym oleju podduszamy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z sokiem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Osączamy ananasa i kukurydzę, dodajemy do sosu, doprawiamy octem, cukrem, solą i resztą przypraw.
Gotujemy około 5-10 minut aż papryka zmięknie.
Sos można zagęścić miksturą 2-3 łyżek sosu z ananasa i 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej, ale ja tego nie robię, tylko dłużej gotuję i odparowuję.
Podajemy z pokrojoną w kostkę i podsmażoną piersią z kurczaka lub indyka i z ryżem.

Źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/sos-slodko-kwasny-przepis/wrbwcn8