Szybkie spaghetti alla bolognese

3/4 kg makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
puszka pokrojonych pomidorów
łyżki startego parmezanu
liść laurowy
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy na niej wołowinę przyprawioną delikatnie solą i pieprzem. Czekamy aż odparuje płyn (10-15 minut).
Obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek.
Na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą oliwę, szklimy cebulę, dodajemy koncentrat i dusimy 5 minut. Całość dodajemy do mięsa.
Dodajemy pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Mieszamy i dusimy około 20 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Na talerzach układamy makaron, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Źródło: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/spaghetti-alla-bolognese#