Tagine z kurczaka z soczewicą
650 g udźca kurczaka lub 400 g udźca kurczaka bez kości
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g (1/2 szkl) czerwonej soczewicy
100 g (15 sztuk) suszonych moreli
300 ml bulionu drobiowego lub rosołu
250 ml przecieru / passaty pomidorowej
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu
Mięso kroimy w kostkę, kropimy łyżką oliwy, posypujemy przyprawami, mieszamy i odkładamy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, suszone morele kroimy w paski, zagotowujemy bulion.
W garnku lub na większej patelki rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy.
Cebulę przesuwamy na bok, wlewamy drugą łyżkę oliwy, wkładamy kurczaka, obsmażamy do odparowania wody. Następnie doprawiamy solą i mieszamy w cebulą.
Dodajemy soczewicę, chwilę podsmażamy, dodajemy morele, mieszamy i całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 12 minut.
Dodajemy passatę, doprawiamy delikatnie solą, mieszamy i gotujemy kolejne 8 minut.
Podajemy z kaszą kuskus i jogurtem naturalnym.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tagine-z-kurczaka-z-soczewica