Torta de Santiago

3 duże jajka
150 g cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g zmielonych obranych migdałów
cukier puder do posypania
trochę masła

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm. Smarujemy ją masłem, oprószamy odrobiną mąki.
Jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy lub krótko miksujemy na minimalnych obrotach.
Wylewamy ciasto do tortownicy.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 150 stopni (do suchego patyczka).
Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy na małe kawałki.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/torta_de_santiago/przepis.html