Zapiekane udka z kurczaka z warzywami

8 pałek z kurczaka
4 duże pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
2 czerwone cebule pokrojone w ósemki
2 papryki, czerwona i żółta, pokrojone na duże kawałki
główka czosnku podzielona na ząbki (bez obierania)
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej bazylii
łyżka wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
skórka otarta z połowy limonki lub cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne spryskujemy odrobiną oleju.
Pałki przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie warzywa i kurczaka wrzucamy od przygotowanego naczynia. Polewamy olejem i sokiem z cytryny, posypujemy skórką z limonki/cytryny i przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Warzywa rozsuwamy, by nie zasłaniały udek. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60-70 minut, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu można całość przemieszać i polać wytworzonym sosem.
Podajemy z ryżem lub pieczywem i z ulubioną sałatką.

Źródło: https://www.mniammniam.com/Zapiekane_udka_z_kurczaka_z_warzywami__inspirowane_pomyslem_Jamiego_Olivera_z_ksiazki_Gotuj_sprytnie_jak_Jamie-20868p.html