Zapiekanka z kurczakiem, kaszą gryczaną i grzybami

2 pojedyncze piersi kurczaka
3 łyżeczki suszonego majeranku
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
300 – 500 g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek) mrożonych lub świeżych i oczyszczonych
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra vergine
świeże zioła, np. tymianek, majeranek
750 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
200 g kaszy gryczanej prażonej (suchej, nieugotowanej)
tarty ser Grana Padano lub parmezan
szczypiorek i świeża natka do posypania

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz połową majeranku i tymianku, odkładamy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Zagotowujemy bulion z sosem sojowym i resztą suszonych ziół.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne o pojemności około 4 litrów i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i kurczaka, obsmażamy z każdej strony aż do odparowania wody.
Przesuwamy mięso na bok patelni, a w wolne miejsce wkładamy grzyby i wlewamy 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Mieszamy składniki na patelni, smażymy całość przez około 1-2 minuty.
Dodajemy suchą kaszę gryczaną, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane liście świeżych ziół i ponownie mieszamy. Zalewamy szklanką wrzącego bulionu, mieszamy, zagotowujemy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy resztę bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Przed podaniem posypujemy tartym serem, szczypiorkiem oraz natką.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/zapiekanka_z_kurczakiem_kasza_gryczana_grzybami/przepis.html