Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą

3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka mąki
cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory (po sezonie – 250 g pomidorów z puszki)
2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
650 ml bulionu drobiowego
500 ml przecieru pomidorowego, passaty
łyżka masła klarowanego
200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego
tarty ser
świeża kolendra (dla fanów)

Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, obtaczamy w mieszance papryki słodkiej i ostrej, kurkumy i mąki.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pomidory świeże (bez skórki i pestek) kroimy w kosteczkę, a pomidory z puszki miksujemy.
Z kolb kukurydzy odkrajamy nasiona, kukurydzę z puszki odcedzamy i płuczemy.
Papryczkę chili lub paprykę kroimy w kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przygotowujemy naczynie żaroodporne o pojemności około 5 litrów.
Zagotowujemy bulion razem z przecierem pomidorowym, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy oregano.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę z posiekaną papryką, smażymy na małym ogniu przez około 5 minut (do zeszklenia). Zwiększamy ogień, dodajemy czosnek i mięso, obsmażamy przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kukurydzę i ryż, mieszamy i smażymy razem przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy przez kolejną minutę.
Zalewamy szklanką gorącego buliony, zagotowujemy, przekładamy do naczynia. Zalewamy resztą bulionu, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Przez podaniem posypujemy tartym serem i (jeśli ktoś lubi) świeżą kolendrą.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/ryz/zapiekanka_z_kurczakiem_ryzem_kukurydza/przepis.html