Zupa gołąbkowa

3 litry wody
600 g chudego mięsa mielonego
100-120 g ryżu
1/2 główki białej kapusty
500 ml przecieru pomidorowego
190 g koncentratu pomidorowego
2 większe marchewki
1 średnia pietruszka
1/4 małego selera
1 duża cebula
10-15 cm pora
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
sól, pieprz
natka pietruszki

Kapustę kroimy w paski, a następnie w niewielką kostkę.
Marchewki, pietruszkę, seler i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie półplasterki.
Warzywa łączymy w dużym garnku z olejem i podsmażamy (szklimy) przez kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, dość często mieszając, aż mięso straci różowy kolor.
Do mięsa z warzywami wlewamy wodę (połowę wody można zastąpić bulionem warzywnym), dodajemy kapustę, koncentrat i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i płaską łyżkę soli (lub pół, jeśli wlewaliśmy bulion). Gotujemy przez około 30 minut.
Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy ryż i gotujemy tyle czasu, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu. Kilka minut przed zdjęciem z ognia dodajemy paprykę słodką i ostrą, doprawiamy zupę solą i ewentualnie pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Źródło nieznane.