Zupa krem z dyni

Chwilę temu M. przytargał dynię, więc… I wyszło przepysznie!

1 kg dyni – miałam trochę więcej, ale to akurat nie problem 😉
1 marchew – dałam prawie dwie
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego – u mnie z dwóch eko-kostek
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany 18% – opcjonalnie, bo ja wybrałam olej z pestek dyni!

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w większą kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kawałki. Rozmiar kostek i kawałków nie ma większego znaczenia, ale mniejsze się szybciej ugotują.
Całość wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę i podsmażamy, cały czas mieszając, przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Rozdrabniamy blenderem, by uzyskać krem i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, choć nam smakowało bez dodatkowych przypraw.
Podajemy z kleksem śmietany lub (jak u nas) z odrobiną oleju z pestek dyni.
Pychota!

Źródło: https://kuchnialidla.pl/krem-z-dyni