Zupa krem z pieczonej papryki
Przepis pochodzi z warsztat贸w kulinarnych, ale dosta艂am go bez listy sk艂adnik贸w, zatem proporcje autorskie moje 馃槈
3 papryki
4 pomidory
2 cebule
2 marchewki
3 艂odygi selera naciowego
1/2 litra bulionu
s贸l, pieprz, papryka s艂odka
Papryk臋 i pomidory pieczemy w ca艂o艣ci w temperaturze 180 stopni a偶 sk贸rka 艣ciemnieje i zacznie odchodzi膰 od mi膮偶szu. W moim piekarniku zaj臋艂o to oko艂o p贸艂 godziny.
W mi臋dzyczasie na oliwie dusimy posiekane i pokrojone w kostk臋: cebul臋, marchew i seler naciowy. W oryginalnym przepisie dodaje si臋 tak偶e peperoncino, ale u mnie nie by艂o.
Gdy warzywa nabior膮 koloru dodajemy pozbawione sk贸rki i pestek pomidory i papryk臋.
Zalewamy aromatycznym bulionem, zagotowujemy, a nast臋pnie blendujemy na krem. Przyprawiamy sol膮, pieprzem i s艂odk膮 papryk膮.
殴r贸d艂o: Studio Kulinarne Browar Mieszcza艅ski