Zupa z soczewicą i pomidorami
50 g czerwonej soczewicy
500 g świeżych lub puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii, kolendry lub natki pietruszki
W garnku na oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnek i mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy suchą soczewicę i przyprawy, mieszamy.
Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy (15-20 minut).
Dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy z ognia i mieszamy ze śmietanką i posiekaną zieleniną.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-z-soczewica-i-pomidorami