Jabłka pod kruszonką z ziaren

3-4 duże jabłka
łyżka miodu
czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki
ciut esencji waniliowej

2-3 łyżki roztopionego masła
2 garści orzechów (u mnie drobno krojone laskowe, które są w Społem koło domu)
2-3 łyżki płatków owsianych
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy dokładnie z miodem, przyprawą i esencją. Przekładamy do kokilek lub niedużego naczynia żaroodpornego.
Mieszamy wszystkie bakalie, płatki, ziarenka i masło, wykładamy na wierzch jabłek.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 15-20 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło i spokojnie można część deseru odgrzać w korporacyjnej mikrofali na śniadanie następnego dnia 🙂

Źródło: https://www.kuchniapysznosciowa.pl/2014/02/188-odchudzona-szarlotka-czyli-jabka.html