Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami

1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
25 dkg pieczarek
nieduży brokuł
oliwa, woda
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, chili, cukier

Kaszę płuczemy, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy około 1/3 łyżeczki soli, gotujemy przez 5-6 minut, następnie odstawiamy rondelek i czekamy aż kasza wchłonie wodę (to mój sposób, ale można też ugotować kaszę po swojemu).
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt z połową koperku, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, małe zostawiamy w całości, większe kroimy. Brokuł płuczemy, osączamy i dzielimy na różyczki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, podsmażamy pieczarki aż będą lekko złote, dodajemy brokuły. Oprószamy odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 5-8 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i koperek. Mieszamy. Podajemy z kaszą i sosem jogurtowym.

Źródło: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/kasza-gryczana-z-brokulem-i-pieczarkami