Kurczak w sosie z ajwaru

4 filety z kurczaka
6 łyżek ajwaru
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cukinia pokrojona w małą kostkę
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy

Całe filety obtaczamy 3 łyżkami ajwaru i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i cukinię. Smażymy kilka minut. Dodajemy pozostałe 3 łyżki ajwaru i pomidory. Dusimy razem 6-7 minut.
Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy gorącym sosem warzywnym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Źródło: http://www.mirabelkowy.pl/2013/09/kurczak-w-sosie-z-ajvaru.html