Leczo z parówkami

250 g parówek dobrej jakości, pokrojonych w cienkie plasterki
ok. kg papryki (3 duże, w trzech kolorach lub tylko czerwone) pokrojonej w małą kostkę
łyżka smalcu lub oliwy
cebula pokrojona z kostkę
2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę
listek laurowy
łyżeczka słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej
kg pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego (lub 500 ml przecieru pomidorowego – passaty)
opcjonalnie: łyżeczka pieprzu zielonego w kulkach, 2 gałązki tymianku

Do szerokiego garnka wkładamy smalec lub oliwę, dodajemy cebulę, szklimy mieszając. Doprawiamy solą, a pod koniec dodajemy czosnek oraz ewentualnie rozgniecione ziarna zielonego pieprzu i całe gałązki tymianku.
Dodajemy parówki, całość smażymy co chwilę mieszając przez około 7 minut.
Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 7 minut. Doprawiamy solą (około pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz listkiem laurowym.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat lub passatę.
Przykrywamy, gotujemy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/leczo-z-parowkami