Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, warzywami i serem

150 g ulubionego, niezbyt dużego makaronu
2 łyżki oliwy extra vergine
400 g filetu z kurczaka
cebula pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
300 g cukinii (1 średnia) pokrojonej w kostkę
czerwona papryka pokrojona w kostkę
400 g pomidorów krojonych z puszki (lub świeżych bez pestek i skórek, pokrojonych w kosteczkę)
150 g tartej mozzarelli
przyprawy: łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy

Makaron gotujemy nieco krócej niż al dente.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i połową mieszanki przypraw. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy mięso, krótko smażymy, po czym przekładamy na talerz.
Na patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy, szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie cukinię i mieszając smażymy przez około 3 minuty.
Dodajemy paprykę i resztę przypraw. Mieszamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Dodajemy pomidory, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zagotowujemy.
Dodajemy ugotowany makaron i podsmażonego kurczaka, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-i-warzywami