Zupa gulaszowa

cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
300 g łopatki wieprzowej
łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
1/2 szklanki białego wina
3 i 1/2 szklanki bulionu
sól morska, świeżo zmielony pieprz
czerwona papryka
3 ziemniaki
700 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

W garnku na maśle podduszamy posiekaną cebulę i przepołowiony czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę mięso. Obsmażamy z każdej strony.
Dodajemy paprykę w proszku, tymianek i chwilę podsmażamy. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty, dodajemy gorący bulion i zagotowujemy.
Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory lub przecier oraz koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy przez godzinę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki, mieszamy, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze przez około pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Przed podaniem posypujemy natką.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/gulaszowa/przepis.html